úterý 10. září 2013

Řízení krokového motoru

Princip funkce:

Po připojení napájení, dojde k inicializaci raspyho, ten provedete jako první věc, kalibraci pohonu. Nejdříve se ověří, zda není levé dorazové čidlo sepnuté, pokud není, na malé otáčky rozběhneme pohon směrem doleva ať se kamera nachází kdekoli. Po indikaci čidla levého dorazu se motor okamžitě zastavuje a drží polohu. Nyní se spustí vlastní focení a minutové posuny pohonu směrem doprava, současně s tím se přičítá a ukládá každý krok motoru, takže fotky budou označeny velice přesně bodem kde se zrovna kamera nachází. Po dojezdu doprava a indikaci pravého čidla se proces opakuje jen opačným směrem a dochází k odečítání kroků. Takhle vypadá celej cyklus přejezdu horizontu.

Vertikální naklápění kamery slouží pouze pro jednoduché nastavení v případě montáže. Nepočítám s ním, že bych ho využil při timelapse.


Řízení krokového motoru.

Použit byl průmyslový motor od firmy Microcom s parametry 200 kroků na otáčku, proud 1,4A
Jeho další parametry viz odkaz. Ještě důležitá je jeho "síla" a to je 1,4Nm. Pro představu pokud do ruky chytne tyč metr dlouho a na její volný konec pověsíte závaží 140g víte jakou má motor sílu.
Pro řízení takového motoru jsem použil takzvaný "driver". To je zařízení které dostává pouze dva signály a to STEP a DIR. Pokud přijde krátký signál na pin STEP, driver se postará o to, že s motorem otočí o jeden krok.Takže stačí raspym generovat impulzy na vstup STEP, čím rycheji,  tím rychlejší otáčky motoru. Předtím ještě zkontroluje zda je pin DIR pod napájením či není. To určuje směr otáčení motoru. Samotné rozdělení proudu a jeho omezení si řídí driver sám. Většina driverů má na vstupech optočleny takže jejich řízení je opravdu velice jednoduché. Na driveru se dá nastavit jaký proud zvládne motor a taky zda chceme celkorok/půlrok/mikrokrok na jeden impulz na STEP.

spodní strana driveru s chladičem

Vrchní strana, vlevo se připojuje motor a napájení 24v.
Jjsou tu prvky k nastavení velikosti kroků a proudu.
Vpravo se připojují impulzy STEP/DIR
 ENABLE (zapíná driver, používá
se ve spojení např. s central stop na mašině)

Žádné komentáře:

Okomentovat